Tuesday, May 14, 2019

Apa itu Dermoid Cyst?

DERMOID CYST



Pada setiap bulan, ovari akan mengeluarkan ovum, iaitu telur wanita, pada hari subur. Pengeluaran ovum ini dinamakan ovulasi.

Sebelum ovum dikeluarkan, ovari akan membentuk kelompong (folikel) yang berisi cecair. Dalam kelompong ini ovum akan menjadi matang. apabila kelompong ini membesar sehingga 20mm, ia akan pecah dan mengelaurkan ovum.

Apabila telur dilepaskan dari folikel semasa ovulasi, saiz folikel biasanya mengempiskan. Kadang-kadang terdapat sedikit cecair terkumpul di dalam folikel, dan membentuk cyst yang mengandungi cecair. Kebanyakan cyst ini akan hilang dengan sendirinya.

Walaupun jika cyst itu berasal dari sel-sel yang disebut totipotential germ cells, (yang hadir semasa kita masih bayi ketika dilahirkan), ia akan membesar dan membentuk sel yang matang seperti rambut, gigi, lemak (wax) dan kuku.

Dermoid cyst ini sangat bahaya kerana strukturnya tidak stabil, ia boleh berpuntal (twisted), pecah, dan mengalami jangkitan kuman.

Ianya tanda kebesaran ALLAH yang mencipta kita, bagaimana ALLAH boleh menumbuhkan rambut dan gigi dalam abdomen wanita.

Credit : Dr Zubaidi Hj Ahmad


Continue Reading

Monday, May 13, 2019

Testimoni ESP untuk Gastrik oleh Puan Sakinah

Derita 8 tahun Gastrik Akhirnya Berakhir dengan ESP

 "Saya ada Gastrik yang agak kritikal since 2006. Ini semua puncanya dari silap saya jugak.

Saya selalu makan masam-masam sebab nak diet (selama 3thn) sehingga pedih perut. Pada anggapan akal pendek saya, makanan berasid tinggi ni akan memecahkan lemak. Itu semua tindakan yang kurang sihat. Dan akhirnya, saya disahkan doktor ada gastrik.

Setiap bulan saya wajib ke klinik untuk emergency. Normal, 2 kali sebulan. Semata-mata nak ambil MC dan tak tahan sangat-sangat. Jika banyak tekanan.. akan lagi kerap kena gastrik.

Sampai saya tak tahu nak buat cam mana. Saya dah give up, makan itu tak kena. Makan ini, tak kena. 8 tahun saya menanggung sakit Gastrik sebab kesilapan diri sendiri.

Sehinggalah saya start ambil Slimming Set termasuk ESP pada tahun 2014.

Alhamdulillah, saya mula fall in Love dengan ESP sebab saya tak perlu pening-pening dan tertekan lagi. Boleh blend dengan buah, campur dengan oat dan minum cam tu je.
Yang pasti, ia serasi dengan perut saya nie. Boleh tambah Ostematrix, Alfalfa dengan Peppermint Ginger.

Alhamdulillah. Dah masuk tahun kedua saya still setia dengan ESP. Kebetulan saya memang suka minum soya.

Reward untuk diri sebab ESP bukan bantu Gastrik saya sahaja, tapi ia turut atasi masalah jeragat dan kesihatan kulit muka saya yang sensitive.

Gastrik yang tak dirawat boleh memudaratkan lagi, jika dibiarkan" - Puan Sakinah








Bagaimana ESP Shaklee membantu untuk masalah GASTRIK ?


  • ESP bersumber soya non-GMO mempunyai sifat ‘alkali’ untuk meneutralkn asid hidroklorik berlebihan  dalam perut.  – Ini akan membantu mengurangkan kesan asid terhadap perut(asid berlebihan menyebabkan sel perut luka dan rosak)
  • ESP juga merupakan sumber protein terbaik untuk membantu pembentukan baru sel-sel perut yang luka atau mati akibat terkena rembesan asid gastrik. Apabila luka semakin kurang, pedih perut atau angin-angin juga akan berkurang.
  • ESP mengandungi sumber protein lengkap yang diperlukan oleh badan dan sangat membantu dalam masalah berkaitan perut. Protein yang baik membantu penghasilan hormon dengan baik untuk percernaan yang lebih efisyen. 
 Hentikan kesengsaraan perut anda sekarang!


Berminat nak tahu lebih lanjut tentang promosi bulan ini
klik sahaja gambar dibawah untuk hubungi Siera ya :)


www.wasap.my/60173047554/OrderShakleePromo


Continue Reading

Promosi Shaklee Mei 2019 & Produk Baru!

 
 

1. YOUTH Intensive Treatment and Repair Set

Promo ini untuk siapa?
  • Yang sudah menjadi ahli
  • Yang sudah expired keahlian Shaklee
  • Yang belum pernah menjadi ahli Shaklee.
Dengan pembelian Full Set YOUTH ini, anda akan dapat Free YOUTH Travel Set & Travel Case yang sangat comel. Sepanjang 1 tahun YOUTH berada di pasaran, gift ini yang paling unik setakat ini!
Keistimewaan YOUTH Travel Set & Travel Case:
  1. Ringan, tak perlu bawa the whole set
  2. Cantik dan unik
  3. Mudah dibawa ke mana-mana
  4. Skincare tidak tumpah dan tak penyek sebab Travel Case ni keras :)
  5. Boleh dibawa dalam penerbangan kerana 100ml sahaja setiap botol
  6. Didatangkan bersama beg lutsinar juga
  7. Tidak dijual di mana-mana! Nilai set ini ialah RM 285 tau
So, kena cepat-cepat grab peluang ini sebab Shaklee kata 'selagi stok masih ada' ;)
Good news untuk yang belum lagi jadi ahli Shaklee atau yang keahliannya sudah expired, apabila anda membeli set ini, automatik anda akan dapat FREE Membership Shaklee, bermakna anda cuma perlu bayar set ini pada harga ahli iaitu RM 1,340. Sebagai ahli, ada kelebihan lain lagi iaitu dapat cashback RM 100! 
 
 
 Comelkan ?
 
 
Seterusnya, Shaklee menawarkan Promosi Welcome Set untuk anda yang belum menjadi ahli Shaklee mahupun yang sudah expired keahlian.

Untuk Welcome Set ini, Shaklee menawarkan 3 set iaitu:
  1. Youth Welcome Set
  2. Vivix Welcome Set
  3. Daily Essential Welcome Set

2. Promosi Youth Welcome Set

 

 Kalau anda yang nak baru nak cuba YOUTH Skincare, ini adalah masa yang sesuai! 

Biasanya harga set ini ialah RM 680 untuk ahli / RM 850 untuk bukan ahli Shaklee, tetapi istimewa untuk anda, ianya cuma RM 612 all in!
Ada 4 items di dalam set ini:
  1. YOUTH Luminous Gel Oil Cleanser
  2. YOUTH Perfecting Skin Toner
  3. Age Defense Moisturizer SPF 50
  4. Advanced Renewal Night Cream (Light)
Kelebihan yang anda dapat dengan YOUTH Welcome Set ini ialah:
 
  1. Diskaun 15-20% dari harga runcit (jimat RM 170)
  2. Diskaun 10% dari harga ahli biasa (jimat RM 68)
  3. Cashback RM 29
  4. FREE Membership (jimat RM 65)
  5. FREE Postage (jimat RM 10)
  6. FREE Discover Beauty Within Paper Bag yang ekslusif
Jumlah penjimatan semuanya lebih RM 340! 😱😍
 

3. Promosi Vivix Welcome Set

 

 Ada yang sedih sebab terlepas Promosi Vivix pada bulan Feb hari tu. Jangan kecewa sebab Shaklee tawarkan Promosi Vivix Welcome Set untuk bulan ini. Yeay! Bulan ni ada Promo VIVIX yang best!

Dalam promosi ini ada 2 botol Vivix. Biasanya set ini berharga RM 760 untuk ahli / RM 950 untuk bukan ahli Shaklee. Tetapi istimewa untuk anda, ianya cuma RM 684 all in!
Kelebihan yang anda dapat dengan Vivix Welcome Set ini ialah:
 
  1. Diskaun 15-20% dari harga runcit (jimat RM 190)
  2. Diskaun 10% dari harga ahli biasa (jimat RM 76)
  3. Cashback RM 34
  4. FREE Membership (jimat RM 65)
  5. FREE Postage (jimat RM 10)
  6. FREE Vivix Paper Bag yang ekslusif
Jumlah penjimatan semuanya lebih RM 370! 😱😍
Jimat sangat kan!
Dengan pengambilan Vivix secara konsisten, inshaAllah ia dapat membantu badan kekal cergas dan bertenaga, malah wajah juga akan nampak lebih muda.
Vivix ini sesuai sangat untuk diri sendiri, pasangan, ibu bapa, atuk nenek kerana ia sangat bagus untuk kesihatan menyeluruh! ❤️
 
 

4. Promosi Daily Essential Welcome Set

 
Siapa yang baru nak mencuba supplement Shaklee, atau nak mula buat business Shaklee dengan kami, Amir syorkan anda grab promosi ini. Dalam set ni, anda dapat 6 Produk Best Seller dengan harga yang berbaloi!
Anda boleh mencubanya sendiri terlebih dahulu dan bila sudah rasa keberkesanannya. 
Boleh la start share dengan ahli keluarga dan kawan-kawan pula.
6 produk dalam Promosi Daily Essential Welcome Set ini :-
✅ ESP
✅ Vitamin C
✅ Omega
✅ VitaLea Multivitamin
✅ B Complex Folic Acid
✅ VIVIX

Kelebihan yang anda dapat dengan Daily Essential Welcome Set ini ialah:
  1. Diskaun 15-20% dari harga runcit (jimat RM 202)
  2. Diskaun 10% dari harga ahli biasa (jimat RM 82)
  3. Cashback RM 36
  4. FREE Membership (jimat RM 65)
  5. FREE Postage (jimat RM 10)
  6. FREE Vivix Paper Bag yang ekslusif
Jumlah penjimatan semuanya lebih RM 390! 😱😍 


Set Promosi Selamat Berpuasa

 Beli 2 Meal Shakes, dapat diskaun 10%. Harga RM216 sahaja

 Mealshakes & Performance Drink menggalakkan anak supaya mudah berpuasa.

 MealShakes bekalkan 19 Vitamin & Mineral untuk tumbesaran anak-anak


 Beli 2 Cinch Chocolate, dapat diskaun 10%. Harga RM326.25 sahaja.
 Beli 2 Cinch Chocolate, dapat diskaun 10%. Harga RM326.25 sahaja.
 Beli 2 Cinch Chocolate, dapat diskaun 10%. Harga RM326.25 sahaja.
 
Produk Baru dalam pasaran:

 1. Nutriferon
 2. Performance Drink perisa Lemon Lime
Berminat nak tahu lebih lanjut tentang promosi bulan ini
klik sahaja gambar dibawah untuk hubungi Siera ya :)



www.wasap.my/60173047554/OrderShakleePromo

















 
Continue Reading

Checklist Lengkap Haji Dan Umrah Untuk Lelaki & Wanita

CHECKLIST BARANGAN UMRAH & HAJI


Tahniah buat yang sudah mendapat tawaran haji!
dan tahniah buat yang akan menunaikan umrah tidak lama lagi!


Jadi..
memandangkan cuti sekolah ni ramai yang pergi menunaikan umrah dan juga atas pertanyaan ramai,saya kongsikan antara barang-barang yang jemaah perlu bawa ketika pergi menunaikan umrah atau haji.

Sekadar panduan sahaja ya.

Mana yang perlu atau mampu,bolehlah bawa.Jika rasa tak perlu,tak perlulah ya.Saya berkongsi atas pengalaman saya sahaja.😊✌🏻

Jika ada tambahan,boleh komen dibawah.
Insyallah saya akan tambahkan disini untuk kemudahan para jemaah semua.

Lets check it out!

  ✔️TELEKUNG.

Jemaah wanita hanya perlu bawa telekung sahaja ya.

✖️Tak perlu bawa kain sebab kita memang takkan pakai kain tu.Buat berat beg je.

Telekung seperti dalam gambar ini adalah TERBAIK.

Menutup dagu.
Ada lapik di bahagian dada telekung.
Di bahagian dahi ada getah.Jadi sukar nampak rambut.

Renda tak renda itu terpulang.Asal kainnya selesa ya.😉

*Credit gambar google.



✔️BAJU PANJANG & SELUAR.

Saya lebih suka berpakaian begini sebab lebih selesa,mudah bergerak dan praktikal daripada kita pakai jubah.

Kalau pakai seluar,kita boleh simpan duit/dompet & handphone dalam poket seluar.Jadi kalau kita pegi kedai ke,takdela kita selak jubah kita nak ambil duit yang duduk dalam poket seluar yang kita pakai dalam jubah tu kan?Tak elok beno ghopenye.Jadi lebih mudah pakai begini.

Baju diatas tu pakai baju kurung pun boleh.Tshirt muslimah pun boleh.Asalkan panjang.

Tapi kalau nak pakai jubah pun tak salah.
Ikut keselesaan masing-masing.😊✌🏻

*Credit gambar google.


✔️KAIN IHRAM LELAKI.

Untuk lelaki perlu bawa kain ihram.
Ada dijual di kedai yang menjual kelengkapan barangan umrah dan haji.
Nak senang pegi Mydin je.Murah 😊







✔️TALI PINGGANG LELAKI.

Pun sama.Boleh didapati di Mydin.
Tali pinggang ni mudah sebab dia besar.
Jadi dapat ikat kain ihram dengan kuat.
Takdelah mudah kain tu terlucut.
Dan tali ni ada poket untuk simpan duit.Mudahlah untuk jemaah lelaki nak letak duit mereka.

Tapi suami saya pakai tali pinggang biasa je.😊
Duit dan handfon dia letak dalam beg sandang yang travel agency tu bagi.Jadi kalau takde tali pinggang ni janganla gelabah pula ya.😉





✔️SELIPAR LELAKI.

Untuk jemaah lelaki,selipar perlulah dipakai seperti gambar diatas ini ketika dalam ihram.

Syarat utamanya :

PERLU NAMPAK SEMUA HUJUNG JARI KAKI.

Bukan semua jari perlu nampak.
Perlu nampak bahagian HUJUNG sahaja dah memadai.







✔️BUKU PANDUAN UMRAH & HAJI DAN CERMIN MATA
(Jangan lupa bawak cermin mata masing-masing ya)

✔️PASSPORT

✔️UBAT-UBATAN
(panadol,ubat selsema,ubat batuk,inhaler untuk yang asma,ubat tahan period untuk wanita dll)

✔️BUKU KESIHATAN (untuk jemaah haji)

✔️VITAMIN DAN SUPPLEMEN
(paling penting sebab disana kita perlukan extra energi & extra kesihatan. Petugas Tabung Haji akan sentiasa remind kita untuk makan supplemen. Saya pilih Shaklee sebab nyata amat amat berkesan untuk saya sepanjang disana)

✔️LIP BALM


 Begini cara saya simpan vitamin-vitamin saya.
Vitamin tersangat lah penting ketika disana sebab kat sana kita mudah mendapat penyakit disebabkan perubahan cuaca,kurang minum air dan orang yang sangat ramai.

Bawa lebih supaya kita boleh kongsi dengan jemaah lain terutama roomate kita supaya diorg pun dapat sihat dan tenaga juga.😊





Tak bolehla rasanya kalau saya tak share pasal ni.Sebab ramai kawan-kawan saya makan mende alah ni.Kesian pulak kalau tak bagitahu.

Saya sanggup hangkut Vivix ni masa haji hari tu.Sampai kering kontangla saya makan.🤣

So far memang rasa badan bertenaga.
Aritu jalan kaki dari Mina ke Mekah dalam 10 kilometer alhamdulillah takdela sengsara sangat rasa.
Kulit muka pun sepanjang duduk sini tak ada sunburn walaupun panas terik kat luar dalam 48C cemtuh.



Kalau ada bajet lebih boleh bawak sekali Vivix Shaklee ni ya. Highly recommended!





✔️ SKINCARE YANG MESRA WUDHU' & TIADA BAU
Disana kita perlu juga untuk cuci muka kita sebab keadaan disana yang tersangat berdebu dan kita pula cepat berpeluh.Sebolehnya bawalah pencuci muka yang TIADA BAU kerana bila kita dalam ihram,kita tak boleh berwangi-wangian. 


Untuk saya, cadangan terbaik adalah YOUTH Skincare.
Sebelum saya ke sana memang puas jugalah mencari skincare dekat farmasi. Bole kata semuanya susah untuk cuci dengan air. Kena pakai make up remover pulak. Lagi-lagi kalau SUNBLOCK.Semua jenis berlilin bila kita pakai.

Tapi tak pada YOUTH ni. Dia waterbased.
Jadi kalau ambil wudhu tu, sekali harung dia keluar. Senang bilas la kata  :)



Saya dah survey 4-5 farmasi jugaklah. Tak ada yang sunblock yang boleh dibasuh dengan air. Semuanya kene pakai remover. Leceh la kan? Tapi Youth Sunscreen ni senang. Basuh dengan air dah hilang. Kene pakai sunblock ya kawan-kawan. Kat sana panas terik. Cahaya matahari kene direct pada kulit kita. Kulit boleh jadi gelap,jeragat dan mudah rosak.






LAIN-LAIN.

✔️Tisu

✔️Cotton Bud

✔️Sewing kit (incase terkoyak apa-apa ke)

✔️CASING HANDPHONE (yang warna biru tu untuk letak handphone dalam tu.Optional je ni)

✔️Yang bulat polkadot tu saya tak tahulah namanya.😅Gunanya untuk letak ais dalam tu dan kita bole dap dap kat badan kita untuk sejukkan badan.Yang ni saya banyak pakai masa haji sebab cuaca yang sangat panas.Sangat membantu!





✔️BOTOL SPRAY WUDHU’
(paling penting!kita takkan ulang alik pegi toilet nak ambil wudhu’ sebab toilet sangat jauh.Dan jika dah keluar masjid,nak masuk balik kadang-kadang askar tak bagi.Kadang-kadangla.Jadi lebih mudah kita pakai botol spray sahaja)

✔️WATERMIST FAN - beli dekat Daiso.
(Untuk haji yang ni sangat penting sebab cuaca panas dan badan kita pula kurang minum air.Jadi nak sejukkan badan kita kene sejukkan kan muka,tapak tangan,kaki kita dengan air)




✔️HANGER
(kalau bilik sharing dengan jemaah lain,harapan amat tipis untuk dapat hanger hotel.Jadi baik bawak sendiri punya)

✔️SEPIT BAJU & SABUN BASUH BAJU
(in case kalau kita nak basuh baju disana,bawa siap sepit baju dan sabun sekali.Kat sana ada jual tapi mahal la juga.Baik bawak dari sini.Kedai RM2 belambak)😉

✔️PLASTIK
(nak letak baju busuk ke...)

✔️CAKUK BENTUK “S”
(yang ni memang perlu terutama bila kita masuk tandas di Arafah dan Mina.Dalam toilet mana ada tempat gantung baju dan tempat sangkut beg ke apa.Jenuh pulak pikir nak letak mana kan?Jadi belila cakuk ni banyak sikit.Bole gantung macam2 dlm toilet tu nanti.Bole beli dekat kedai ECO RM2 atau MR DIY)




✔️PENIMBANG BEG
(Jemaah hanya dibenarkan bawa 1 beg kecil 5kg + 1 beg besar 30kg.Jika lebih kita kene keluarkan barang dalam beg tu.Kan susah.Jadi biasanya saya memang bawa penimbang ni sekali)

✔️MANGGA
(Untuk kunci beg-beg kita)





 ✔️ EXTENSION WIRE & PLUG
(Dekat hotel memangla ada suis.Tapi kalau dah 1 bilik 4 orang dan suis ada 2 je,sanggupke nak tunggu turn cas henpon?awok idak le sanggup.😅Jadi lebih baik bawak sendiri punya pastu ramai-ramai bole cas sekali.Pahala pun dapat ye dak?)



✔️KRIM SERBAGUNA
(Penting sebab kat sana potensi untuk kulit kering dan tumit pecah sangat tinggi.Saya pakai krim Herbal Blend ni.Memang mosit je rasa tumit.Tumit klo pecah sakit woo😅)




 ✔️PEN MARKER & LIQUID PAPER
(Untuk tulis nama atas beg atau selipar.Liquid tu untuk tulis nama atas beg yang gelap warnanya)




 TOILETRIES

✔️Sabun mandi
✔️Shampoo
✔️Berus gigi
✔️Ubat gigi
✔️Pencukur
✔️Pencuci muka
✔️Tuala wanita
✔️Pencangkuk bentuk “S” - untuk gantung

(Saya letak toiletries dalam beg ni.Mudah sangat.Ada jual dekat Kaison.Jadi boleh bawa dalam toilet,gantungkan dia macam ni.Selesai mandi,zip le balik.Takdela terburai segala toiletries kita dan takdela bercampur dengan toiletries roomate yang lain.Beg ni nanti bila kita masuk toilet bole gantung pada CAKUK BENTUK “S” yang saya ada tunjuk pada gambar sebelum ni)







 Inilah rupa begnya.Ada jual dekat Kaison.Kat MR Diy pun ada.I




UNCANG KASUT
UNCANG BATU (untuk haji sahaja )



Uncang kasut kalau tak bawa pun takpe.Dekat luar masjid ada disediakan plastik untuk bungkus kasut.

 ✔️GUNTING KECIL
(untuk tahallul.Kalau tak de gunting jenuh pula nk pegi pinjam dekat jemaah lain.Baik bawak sendiri punya siap-siap)



 ✖️TAK PERLU BAWA KERUSI
(untuk jemaah yang uzur dan perlu solat menggunakan kerusi,anda tak perlulah bawa kerusi dari Malaysia lagi.Sebab kat sana ada banyakkkkkk sangat kerusi disediakan.No worries k!😊




✔️HANDPHONE,CHARGER & POWERBANK
(ni memang pentinglah.Kalau buat haji,powerbank eloklah bawak 2-3 ketul sebab kita amat sukar bertemu suis elektrik semasa haji sedang berlansung)






 ✔️DEBIT KAD AR-RAJHI
(Kalau tak nak bawak cash banyak dari Malaysia,bolehla bawak kad debit Ar-Rajhi ni.Sebelum pergi haji/umrah,pergi je dekat Ar-Rajhi bank dan cakap nak buat kad debit untuk umrah/haj.Kalau tak silap Ar-Rajhi ada pakej khas untuk kad ni.

Kad bank lain tak bolehke???

Boleh.Tapi kene la roaming dulu dekat Malaysia ni sebelum berangkat ke tanah suci.Dannn..tak semua ATM sana dapat “read” kat kita tu.Selain tu ratenye pun tinggi.

Kalau Ar-Rajhi ni,depan je Masjidil Haram tu dah ada ATM dia.Memang mudah dan rate nya tak tinggi sangat.Yang ni saya tak buat pun hari tu.Ada jemaah lain yang beritahu saya.Nyesal pun ada sebab keluar duit dekat ATM lain mmg casnya tinggi.Jadi anda anda semua silalah buat kad Ar-Rajhi ni ya)


Last but not least....

Tukarlah banyak-banyak duit 1 riyal.
Tujuaannya untuk kita sedekah-sedekah dekat cleaner kat sana nanti.
Sekarang ni alhamdulillah lah kerajaan Arab Saudi agak berjaya juga membanteras peminta sedekah jalanan.Yang jenis kalau kita bagi sorang menderu-deru yang lain pun datang.Haa hat ni masa saya pegi baru ni takde dah.

Jadi kalau nak sedekah,bagi dekat cleaner je.Perjalanan pergi dan balik masjid nanti,diorang akan berdiri je tepi jalan kita tu.Jadi alang2 nak ke masjid tu bolehlah kita hulur-hulur.😊




BONUS!!!!

KASUT APA PALING TERBAIK MASA HAJI & UMRAH?

Masa musim haji aritu,rata-rata jemaah memakai kasut jenama Skechers.

Saya boleh kata dalam 60% yang memakai jenama ini.Nak tau sebab apa?

Haa...nanti saya beritahu kat bawah ni.

Bukan dari Malaysia sahaja.
Tapi 1 dunia!
Pakistan..Turki...India...Bangladesh...Algeria...dan lain-lain.
Tua ke muda ke diorang pakai kasut ni.

Memang sedap pakai.
Rasa macam berjalan atas tilam gitu.

Masa haji akan banyakkk sangat jalan kaki.
Kasut adalah aset terpenting masa haji ni.
Kaki sakit akan membantutkan kerja haji kita.

*SEBAB APA RAMAI PAKAI KASUT NI MASA HAJI...?

Sebab masa haji,Skechers akan buat PROMOSI MELAMPAU MURAHHH kepada jemaah haji.

Macam kasut saya ni saya terpaksa beli pada harga 150 riyal sahaja.(dalam Rm170 sahaja!)

Ada yang harga Rm90 pun ada tau.Fengsann.😅
Tapi sebab takde size tak dapatla sis rembat yang itu.huhu~

Jadi kalau korang datang haji nanti,takyah kalut-kalut beli kasut kat Malaysia.Datang Mekah mai merasa beli kasut jenama ni.Insyallah memang sedapje pakai sepanjang melalukan ibadat haji.😊



Jadi...
Ini cara saya packing beg.Saya pakai kampit dobi tu untuk asingkan baju,pakaian dalam & barang lain.Lebih mudah nampak dan tersusunla sikit.😅

So inilah dia antara checklist barangan saya.
Mungkin anda yang membaca ada checklist tambahan bolehlah komen dibawah ya.Moga ianya sedikit sebanyak dapat membantu para tetamu Allah membuat persiapan mereka.

Apa sahaja yang kita bawa,klo boleh bawalah lebih.
Macam ubat,vitamin,strepsils,sabun..
sedekahkan pada jemaah lain yang memerlukan.
Jangan kedekut pula ya sebab disana 1 kebaikan yang kita buat,kita akan dapat 100,000 ganjaran.Nak tak nak je.Mudah sangat Allah nak bagi hadiah.Tak kan x nak rebutkan?😊

Saya harap info ini bermanfaat untuk anda.Ini baru persiapan barang,belum lagi persiapan fizikal,ilmu,mental dan rohani.Semuanya perlu kita fikirkan dan ambil berat.

Dikesempatan ini,saya ucapkan buat mereka yang akan pergi menunaikan agar sentiasa sihat,kuat,bertenaga,beriman,dijaga & dirahmati & dilindungi & disayangi & dimudahkan oleh Allah 24 jam dan moga mendapat umrah/haji mendapat umrah/haji yang mabrur.Aminnnnnn!

Selamat berangkat wahai para tetamu jemputan Allah!!!💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻





Continue Reading

Wednesday, May 8, 2019

2 Cara Menjadi Ahli Shaklee


Untuk jadi ahli Shaklee ada 2 pilihan:


1. BERBAYAR


Registration fee RM 65.
Anda akan dapat Starter Kit yang mengandungi:

- Product Guide
- Business Guide
- Shaklee Difference
- Mini Product Guide

All about ilmu :)

 Shaklee Starter Kit 2017

2. FREE MEMBERSHIP (KEAHLIAN PERCUMA)

Beli mana-mana produk Shaklee pilihan anda berharga sekitar RM 680 untuk mendapatkan Keahlian Percuma!

Anda akan dapat Starter Kit yang mengandungi:

- Product Guide
- Business Guide
- Shaklee Difference
- Mini Product Guide

  Saya akan uruskan registration anda secara online.


KELEBIHAN MENJADI AHLI SHAKLEE

1. Membeli dengan harga ahli

- PENJIMATAN 15%-20% dari harga runcit.
- Setiap pembelian produk ada points (UV) yang boleh ditukarkan kepada cash bonus* (minimum 150 UV sebulan - lebih kurang pembelian RM 510) 😊

2. Sistem online yang boleh diakses 24 jam!

Login menggunakan ID anda di website www.shaklee2u.com.my untuk

- Membuat belian
- Mendaftar ahli baru di bawah anda
- Check points (UV) semasa anda
- Check BONUS anda

Semuanya di hujung jari!


JIKA TIDAK MAHU BERNIAGA (MAHU MAKAN SENDIRI)

1. Anda layak dapat cashback (bonus) jika melebihi 150 points (UV) sebelum 1 haribulan berikutnya. Lebih kurang RM 510 belian. Cashback (bonus) tersebut akan dimasukkan terus ke akaun bank anda!

2. Anda TIDAK wajib membuat belian setiap bulan. Tiada paksaan!


JIKA MAHU MENJANA INCOME 2-3-4-5 ANGKA DENGAN BISNES SHAKLEE

1. Anda boleh bermula bila-bila masa!

2. Sistem dropship - TANPA modal

Tak perlu melabur ribuan ringgit! Tak wajib ada stok di tangan. Apabila customer bayar pada anda, barulah anda beli di online system. Shaklee boleh poskan terus kepada customer. Sangat mudah!

3. Anda layak grab peluang 3C yang ditawarkan oleh Shaklee - CASH, CAR, dan CONVENTION!

4. Training oleh pihak Shaklee disediakan setiap minggu yang disampaikan oleh NUTRITIONIST (pakar Nutrisi) Shaklee! (Shaklee bukan calang-calang produk :))


MENGAPA BERDAFTAR DENGAN SAYA?

1. Anda layak mendapat guide dari saya:

- Secara ONLINE (Facebook groups, Whatsapp, dan Telegram)

Facebook secret groups:
- Successors (di bawah bimbingan saya Siera Haiyi)
- Maestro Shaklee Empire (di bawah Masters Nadiah Suhaidi & Amir Marzhuki)
- Shaklee2U (di bawah Masters Iffah Anuar & Firdhaus) 
 


- Secara OFFLINE 

Kami telah melahirkan ramai jutawan dan DERMAWAN Shaklee! Anda tidak keseorangan!


2. Pangkat Senior Key Coordinator

Saya dan suami sudah mencapai pangkat kedua tertinggi di dalam Shaklee iaitu Senior Key Coordinator, dan mula serius berbisnes Shaklee sejak 2012. Juga berpengalaman consume produk Shaklee sejak 2011 hingga kini.

InshaAllah dengan pengalaman yang kami ada, kami boleh membantu anda.


3. Syarikat Berdaftar dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia

Kami berdaftar dengan SSM dengan nama Nasira Empire.




MAHU JADI SEBAHAGIAN DARI KAMI?

Cuma ikuti langkah di bawah:

1. Klik link ini untuk daftar ahli Shaklee
2. Klik pada 'Join Now'



3. Isikan details anda di ruang yang disediakan

4. Hubungi saya di 017-3047554 (Whatsapp) Syahirah untuk kami akan bantu aktifkan Shaklee ID anda :)
 
Continue Reading

SIAPA SAYA?





Hi! Salam perkenalan. 
Saya Nor Syahirah atau lebih mesra dengan panggilan Siera Haiyi.
 Pengedar Shaklee sepenuh masa sejak 2012. 
Suka bertulis tentang pengalaman Haji dan kisah Kembara ke seluruh dunia. 

Mengamalkan produk Shaklee sejak 2011 hingga kini. Telah mencapai pangkat kedua tertinggi dalam Shaklee sejak 2013.

Saya merupakan pengguna Shaklee sejak 2011 hingga kini. Pada awalnya saya mengalami masalah tersangat lesu ketika bersalin anak yang kedua. Saya tiada tenaga dan kerap pitam. Saya berusaha dengan pelbagai supplemen di farmasi malangnya tiada yang berkesan.

Segalanya berubah apabila saya mula mencuba supplemen dari Shaklee. Badan saya jadi cergas bertenaga. Bukan itu sahaja, kawan-kawan juga tegur kulit saya bertambah cantik malah berseri-seri sejak menggunakan supplemen Shaklee.

Bukan itu sahaja, saya dan suami juga mengalami penurunan berat badan yang sangat ketara sejak kami mula menggunakan Set Slimming dari Shaklee.

Alhamdulillah saya sangat atas perubahan yang berlaku. Dan hingga kini saya masih setia mengambil supplemen Shaklee setiap hari tanpa gagal!

Menerajui Kedai Vitamin Ipoh sejak 2014. Berdaftar dengan SSM: Nasira Empire.
 Membuat penghantaran ke rumah anda di sekitar Ipoh dan pengeposan ke seluruh Malaysia. Boleh dihubungi di 017-3047554

Salam Ukhuwah!


 
Continue Reading