Tuesday, April 30, 2019

"PAKCIK NAK TOLAK JE TAWARAN HAJI NI SEBAB PAKCIK TAKDE DUIT DALAM AKAUN TABUNG HAJI"


Habis tu macamana pakcik boleh ada sini?
Tanya saya.πŸ€”


                                                           (Gambar bersama Pak Cik Awang)

"Adik ipar pakcik cakap kat pakcik - APA BANG LONG TOLAK CEPAT SANGAT.TAK MENCABAR LANSUNGL!!!"

Zasss!!
Bagai tertusuk direct ke hati.
Terus pakcik tu rasa bagai dicabar.

Lelaki kan pantang dicabar.
Pasti disahut!πŸ’ͺ🏻


Pakcik yang saya sembang ni kerjanya adalah penoreh getah.
Berapa la sangat incomenya.Dan memang dia rasa sangat mustahil nak kumpul duit dalam masa yang dekat untuk pergi haji.Pakcik ni tinggal di Felda,Sertik.
Memang orang kampung betul.

Dipendekkan cerita.

Disebabkan paneh rasa hati dek dicabar oleh adik ipar tadi,pakcik ni terus ligat fikir.

APA AKU NAK BUAT NAK KUMPUL DUIT NI?

Bagusnya pakcik ni dia tak nak meminta ihsan orang lain dengan meminta-minta duit.Dia tetap nak kumpul duit dengan cara BEKERJA.

Jadi dia dan isterinya berhijrah ke Selangor.
Berniaga lauk pantai timur.(pakcik dan isterinya ni asal Kelantan).
Niat mereka 1 je.
Berniaga hanya untuk cukupkan duit pergi haji.

Ituje.

Maka berniagalah mereka suami isteri.
Di lokasi food truck dekat Bandar Tun Hussien Onn.
(beliau tak de food truck pun.Buka meja je jual lauk)


Agak-agak kome la kan..cukup tak duit pakcik tu nak pergi haji?

Pakcik kene kumpul Rm10,000 dalam masa 6 bulan hanya dengan menjual lauk pada waktu malam sahaja.

Janji Allah kan..kalau Allah dah jemput dan kita memang betul-betul nak sesangat sangat......MEMANG JADI!


Dengan izin Allah,pakcik tu berjaya dapat Rm10,000 dalam masa 6 bulan sahaja hasil titik peluh dan kesungguhan sendiri.😱

Dan nak menarik lagi..

bulan Ramadhan akan datang ni pakcik katanya nak ambil pekerja pulak lagi sebab tak menang tangan nak menjual lauk pauk dekat bazar Ramadhan nanti.
Haaa...dasyatkan kuasa Allah.


Kita berapa tahun dah kerja?
Berapa tahun kita ambil masa untuk kumpul Rm10,000?
Kadang kita rasa sempit sangat hidup ni.Lagi-lagi nak laburkan duit untuk pergi haji.Banyak tu kan Rm10,000?
Baik buat deposit keta ke..beli perabot rumah ke..renovate rumahke..lagi best.

Tapi kita silap.

Sebenarnya kalau kita labur pada jalan Allah,lagi pulak haji ni adalah rukun Islam ke-5 kita,lagilah Allah luaskan dan lapangkan selapang-lapangnya rezeki kita.Percayalah!

Ini antara banyak cerita yang saya sendiri dengar.

Ada lagi cerita lain yang Masyallah hebat.Ternganga saya dengar.Ada masa nanti saya cerita lagi ya.Ada yang sudi baca ke?hehehe😁



Continue Reading

Monday, April 29, 2019

MACAMANA CEPATNYA DAPAT PANGGILAN HAJI ?

Seperti yang dijanjikan.......
(agak panjang,tapi tak rugi baca insyallah ☺️)

Ini antara soalan yang paling ramai respon bila mereka dapat tahu saya dan suami sudah mendapat tawaran haji tahun ini iaitu tahun 1438H.

Pakai kabel ke?

Pergi dengan pakej?

Daftar bila?

Ada pergi dengan orang tua ke?



Saya rasa terpanggil untuk menjawap soalan diatas yang saya rasa memang ramai nak tahu kan?
Sebenarnya umur kami taklah muda pun.πŸ˜…
 
Target nak pegi haji sebenarnya masa umur 30 lagi.Ni dah 3 tahun overtarget.Ha kantoi dah umur kami kan?πŸ˜†

Kami daftar haji tahun 2007
.Elokje lepas kami kahwin.Kalau ikutkan nama kami akan naik pada 2019 iaitu 2 tahun lagi..bukan lah tahun ini.

Tapi saya cuba nasib je.
Tawakkaltu 'alallah.
Rezki kita Allah yang tentukan kan?
Saya buat surat rayuan.

Nak buat surat ni bukan main hantar je kat Tabung Haji (TH) ya kawan-kawan.
Kene call TH tanya "Dah buka ke untuk submit surat rayuan ya?"

Haa klo dia kata dah,bolehlah kita buat surat dan hantar pada mana-mana opis TH yang berdekatan.Saya hantar surat tu sekeping je.Officer tu cop terima dan dia kata
"OK,nanti kami proses".Simpleje cakap gitukan,kita punya la sepenuh hati berharap nama kita naik.πŸ˜…


Hari berganti hari...

Saya memang rasa nak sangat jugak-jugaklah pegi haji tahun ni.Saya letak dah dalam Vision Board 2017 (macam dalam gambar dibawah).
Saya tulis situ "PERGI HAJI AUG 2017".Saya buat ni masa awal Januari 2017 dulu.Walaupun saya tahu harapan saya agak tipis saya letak juga.


 (Gambar Vision Board yang saya lakarkan pada awal tahun 2017)



Yela,kalau ikutkan saya xde alasan kukuh untuk diterima rayuan tu.

Selalunya nama senang diterima kalau sakitke,berusiake,ikut parent yang berusia ke......

Tapi saya x de alasan-alasan tu.Dalam surat,saya just kata "SAYA SUDAH BERSEDIA DAN SAYA INGIN PERGI DIWAKTU SAYA MUDA DAN SIHAT".Ituje isi kandungan surat rayuan saya.

Again.

Tawakkal tu alallah.Allahu Al-Musta'an (Allah sebaik-baik penolong).

Jadinya..
Lepas hantar surat tu,setiap minggu saya call TH.

Saya tanya "Nama saya naik tak untuk haji tahun ni ya?"

Jawapan officer TH tu..
"Buat masa ni belum lagi puan.Maaf ya"

Duhhhhh kecewanya rasa hati.😭

Ya Allah tolong jemput aku ya Allah.
Hati aku ni nak sangat ya Allah untuk menjadi tetamuMu ya Allah!

Begitulah tiap kali saya call TH.
Sampailah punya banyak sangat call,orang TH tu kata..
"Puan,puan jangan call dah ya.Puan tunggu je.Jika dapat dalam bulan Ramadhan ni kami call.Lepas Ramadhan kalau xde tu xdelah.Puan cuba tahun depan"
Sob sob.😭

Sedih sebab xleh call dah.
Mesti officer tu pun dh maleh nak layan Nor Syahirah ni.haha.

Tunggu punya tunggu...
10 terakhir Ramadhan saya memang fokus nak doa untuk HAJI jugak.

Mesti Fokus!

Doa doa doa siang malam pagi petang.

Saya yakin Allah Maha Mendengar.

Kawan-kawan.....jika hati dah tetap nak juga pergi haji tahun tu,usahakan bangun malam untuk tahajud ya sebab solat tengah malam ni macam panah yang kene tepat pada sasaran.

Its very powerful!

Sampai ustaz saya penah cakap,kalau kita tak solat malam itu tandanya kita belum betul-betul nak benda tu.Kita nak main-main je.
Kalau serius nak,kene solat malam.Setiap hari.


1 Syawal...
Saya dh down.Frust juga.
Sampai ke raya ni masih tiada call.

Saya dh redha.

Dah cakap kat suami Abie Cool yang saya nak pegi umrahlah sebab haji tak dapat.Suami tak nak pulak pegi umrah.Dia kata dia baru pegi dengan trip Shaklee tahun lepas.

Hmm lagi sedih la hatiku ini.Dahla haji tak dapat,umrah pun tak dapat.


Dipendekkan cerita..


Pada saya,"THE CALL HAJI" saya ini mahal harganya.Sangat mahal.

Saya diuji dengan pelbagai masalah.Banyak sangat sampai saya menjauhkan diri dari ramai orang.Ujian tu memang berat sampai air mata pun kering.Nak nangis pun dah xkeluar dah air mata ni.Tak boleh nak cerita sini apa masalah saya tu.Tapi memang berat.

Saat sukar ini barulah saya tahu siapa kawan sebenar saya.Mereka contact saya tanya khabar saya.Terima kasih sahabat-sahabatku.Kalianlah sahabat dunia akhirat.Ku ingin bertemu dengan kalian nanti di syurga.Kita berpiknik didalam syurga ya.Insyallah!Sayang sangat2😘


Ujian yang Allah datangkan pada saya buatkan saya makin hampir padaNya.

Ya Allah moga ayat saya ni jauhh dari riak dan takabbur.
Saya nak tekankan disini terutama kawan-kawan yang sedang dirundung ujian,BERSABARLAH.Kita ada Allah!

Sampai saya rasa saya tak perlukan apa-apa dah.Allah je yang menjaga saya,Allah je yang pegang hati saya,Allah je matlamat hidup saya.Saya kene kejar redha Allah.Kejar sampai saya rasa manisnya beribadat tu.Itulah Allah kata kan..

"SETIAP UJIAN ITU DIDATANGKAN DENGAN RAHMAT"

Bila ditimpa ujian,perasan tak diri kita makin baik dari sebelumnya?Setuju?
Itulah namanya RAHMAT.
Kasih sayang Allah pilih untuk campak pada kita walaupun ujian tu sukar untuk kita terima.
Berbalik pada cerita panggilan haji tadi.

Saat saya ditimpa musibah,saya mati akal.
Tak tahu apa nak buat.
Jalan hidup saya nampak buntu sangat.
Seolah jalan mati.
Memang tiada lansung pilihan.

Saya dan suami istikarah.Mohon petunjuk pada Allah.Bantulah uruskan kehidupan kami ini yang sudah tunggang-langgang ini.Kami betul-betul keliru..

13 Julai.


Saat kami masih lagi tak tentu hala dengan arah hidup kami,suami dapat call..


"Assalamualaikum.Ini Encik Mohd Nasiruddin ke?Encik Nasiruddin diterima untuk pergi menunaikan haji tahun ini ya.Jika setuju encik boleh pergi ke mana-mana pejabat TH untuk tandatangan surat terima"


HAHH!BETUL KE NI CIK??BETUL KE????
CIK JANGAN MAIN-MAIN!

Betul cik.Kenapa encik nak terima ke tak ni?
EHH!!NAKKK!SAYA TERIMAAAAA!!
Isteri saya dapat tak?

Isteri cik Nor Syahirah ya dapat juga.
ALHAMDULILLAHHHHHHH!YA ALLAH TERIMA KASIH YA ALLAH!

Ya Allah!
The call has come.

Kami terus sujud syukur on the spot sambil nangis-nangis kami dalam sujud tu.
Allah...Alllah..
Engkau datang disaat kami benar-benar buntu.
Engkau tunjukkan kami jalan yang terbaik.
Engkau berikan ujian supaya hati kami betul-betul bersedia untuk menjadi tetamu mu Ya Allah!!
Saat ini kami nampak semua hikmah disebalik segala ujian melanda.


Sahabat....
Setiap orang bukunya berbeza.

Ceritanya lain.
Ini cerita saya.
Mungkin cerita sahabat lebih mudah dari jalan cerita saya ini.
Cepat atau lambat panggilan haji..
sentiasalah bersedia.


Bersedia bagaimana?
Bersedia dengan bersungguh-sungguh merapatkan diri kepada perkara-perkara kebaikan.Apa sahaja yang baik.Perbuatan yang baik.Hatta bisikan hati pun mesti kata yang baik-baik.Bila kita mula buat perkara baik,automatik kita jadi suka beramal ibadat pada Allah.Sampai kita rasa apa kita buat,kita nak redha Allah.Bukan redha manusia.(melainkan isteri,perlu juga cari redha suami.Anak lelaki,perlu juga cari redha mak)

Once kita bersedia,kene TEKAD.

Tekad sungguh-sungguh...

"AKU AKAN PERGI HAJI TAHUN INI JUGA"

Pergi daftar haji di TH.
(masa daftar kene masukkan duit dalam akaun kita Rm1,300/seorang atau kalau ada akaun KWSP boleh terus daftar guna KWSP.Yang KWSP ni kita tak perlu ada cash pun.Cuma dalam akaun KWSP kita tu kene la ada duitnya)

Bila nama nak naik tak kisah.Janji pegi daftar dulu.
Buat surat rayuan tiap-tiap tahun.
Tolak tepi semua alasan.
Tak mampu lagi..
Duit tak cukup lagi..
(ada kes duit dia xde pun dalam TH tapi nama naik.Rezki dia ada orang sedekah untuk dia pegi haji.Masyallah!Penyayangnya Allah!)
Anak sape nak jaga..
Anak nak periksa..
Makayah x sihat..
Kerja macamana..
Cuti banyak kene ambil..


Kene tolak tepi.Selagi kita tak tolak tepi,selagi itulah sebenarnya kita tak ready sepenuhnya.

Percayalah sahabat..
Kalau Allah jemput kita jadi tetamuNya,Allah akan mudahkan segala urusan yg kita duk serabut sangat tu.Percayalah!100% mesti percaya!

Saya bukanlah seorang yang baik dan alim tu lagila jauh.Tapi saya ingin menjadi antara orang-orang yang baik dan bermanfaat untuk orang lain.Itulah sebabnya saya menulis ni dengan panjang lebar kerana saya yakin ramai sahabat diluar sana yang akan dapat sesuatu dari tulisan saya ini.
Anda rasa bermafaat tak perkongsian saya ini?

Moga penulisan ini menjadi dakwah kecil dari saya buat sahabat..
In short,jawapan bagi soalan awal di atas ialah..
R.E.Z.E.K.I 😊

+ niat (daftar tabung haji)
+ usaha (rayu)
+ doa
+ TEKAD

Saya berharap semoga perkongsian ini bermanfaat buat kawan-kawan sekalian dan moga ianya menjadi dakwah kecil buat saya.

😘😘😘

Jika ada sebarang pertanyaan boleh terus taip kat komen ya.Insyallah saya cuba untuk balas.




Continue Reading

Sunday, April 28, 2019

BERAPAKAH KOS BAGI HAJI YANG DISEDIAKAN OLEH TABUNG HAJI? (Muassasah)

Seperti yang saya janjikan...jeng jeng jenggg..
soalan yang ramaiii orang tanya


πŸ‘‰πŸ»BERAPAKAH KOS BAGI HAJI YANG DISEDIAKAN OLEH TABUNG HAJI? (Muassasah)


Mungkin sebelum ni kawan-kawan just dengar-dengarje orang bagitau anggaran kosnya kan?
haa jadi hari ni saya sharekan sebab saya rasa kawan-kawan mesti nak wat tabung dari sekarang.

Betul x?
Ok.


Untuk memudahkan para pembaca yang dikasihi,saya bahagikan kepada 3 bahagian dalam 1 posting ni :

Part 1 : KOS HAJI
Part 2 : KOS LAIN
Part 3 : SOALAN-SOALAN PANASS TENTANG KOS HAJI (ni mesti ramai nak tahu)


Tanpa buang masa jom kita mulakan part 1...
Zassssssss........


==================

Part 1 : 


BERAPAKAH KOS BAGI HAJI YANG DISEDIAKAN OLEH TABUNG HAJI? (Muassasah)


Baiklah.

Sebelum tu saya nak beritahu apa itu "Muassasah"?
Nak senang cite,Muassasah ni adalah pakej haji dibawah tabung haji.Tabung haji yang uruskan kita sepanjang disana.
Klo korang mampu,boleh ambil pakej macam Neelofa tahun lepas.
Memang selesa dan nyaman hajinya.Orang ado-ado tak salah nak ambil pakej ni.Tepuk poket masing-masing.
Muassasah ni kira pakej haji yang paling murahle kat Malaysia ni.Pakej basic.
Faham ya muassasah tu apa?

ok.

Jadi BERAPA HARGANYA....?
Untuk tahun 2018,harganya adalah :
πŸ•‹untuk PERTAMA KALI MENGERJAKAN HAJI =
RM19,500
Tabung Haji bagi subsidi =
RM9,570
Jadi jumlah yang kita perlu bayar =
RM19,500 - RM9,570 = RM9,980 sahaja.😊


πŸ•‹jika korang pernah pergi haji sebelum ini,korang takkan dapat dah harga diatas.
Harga untuk haji seterusnya ialah :
HAJI KALI KEDUA DAN SETERUSNYA =
RM19,550
Sabsidi =
RM0
Jadi jumlah yang kita perlu bayar =
RM19,500 - RM0 = RM19,500 sahaja.😊


*untuk haji kali ke seterusnya ni,perlu bayar visa bernilai SR 2,000.

Ha amacam...?

Kira okla kan untuk pertama kali pergi kita dapat sabsidi oleh Tabung Haji.Terima kasih kepada Tabung Haji Malaysia.Semoga sabsidi ini terus dapat dinikmati oleh seluruh muslimin dan muslimat di Malaysia.😊

Tabung Haji akan beri kita :
✔️Tiket Penerbangan pergi balik
✔️Hotel dan penginapan
✔️Makan sepanjang disana (tidak termasuk sarapan kecuali di Arafah & Mina)
✔️Pengangkutan
✔️Beg Haji (2 ketul)
✔️Buku Panduan Haji
✔️Layanan terbaik πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»

Pakej Neelofa pegi haji berapa...?
Idakle awok tahu.Siapa tahu bolehla komen ya. 




(Kos haji oleh Tabung Haji.Kalau korang bukan warganegara Malaysia tetapi korang Pemastautin Tetap,korang boleh refer jadual sebelah tu.Untuk pemastautin tetap,no subsidi oleh Tabung Haji.)
(Beg tarik yang disediakan oleh Tabung Haji. Ada 1 lagi beg yang untuk disangkut pada badan kita.Jadi maknanya beg pakaian yang besar tu kita kene beli sendirilah ya.)
 (Buku panduan yang disediakan oleh Tabung Haji.Memang lengkap!)

 (Bila kita dah dapat panggilan haji tu memang kita akan kerap ke pejabat Tabung Haji berhampiran.So far Tabung Haji di Ipoh ni memang terbaik.Staffnya alahaii murah betul dengan senyuman.hehe)

==================
Part 2 : 

KOS LAIN YANG BERKAITAN

Selain dari kos diatas,mungkin ada kos lain yang perlu kita belanja juga.Macam saya memang sebolehnya nak cut cost.Mana boleh jimat, kita jimat.Maklumla orang akaun memang kene minimise cost,maximise profit.πŸ˜†

Ok jadi antara kos yang terlibat ialah :

πŸ“•Passport : RM200

πŸ“‹Visa : RM0 (untuk pertama kali.Haji seterusnya perlu bayar SR2,000)

πŸ’‰Cucuk haji : FREE (klinik kesihatan kerajaan), RM120 (klinik swasta)

🏩Check up kesihatan : FREE (klinik kesihatan kerajaan),RM130 (klinik swasta)

🐏Dam Haji : RM519 (jika anda memilih Haji Tamattu') <== untuk makluman,ramai jemaah yang memilih haji Tamattu'.Jika anda pilih Haji Ifrad,tak perlu bayar Dam.

πŸŽ‰Lain-lain : Barang keperluan haji.Yang ni ikut sukaa la nak beli apa.Nak beli telekung 20 helai Rm2 selai ke,nak beli kain ihram ke,kain batik,vitamin ke,sudu ke sambal hijo ke hapa ke.Ikutlah!Terpulang kepada masing2.Macam saya pakai je apa yang ada.Tambah mana yang takda.Tanya poket sendiri berapa ada untuk bajet ni.Apapun berpada-pada.Jangan berlebih-lebih ya.😊

*Info tambahan:
Sesetengah negeri ada mendapat bantuan kewangan haji.Yang saya tahu negeri kelahiran saya yakni Perak tidak ada menyediakan bantuan kewangan.Tetapi somi saya anak Selangor ada mendapat bantuan kewangan haji sebanyak RM500.Bestla dia😏Sape nak bagi kann..?Bolehlah tampung belanja diatas ni.


==================
Part 3 : 


4 SOALAN-SOALAN PANASS TENTANG KOS HAJI (ni mesti ramai nak tahu)


πŸ”₯SOALAN 1 πŸ”₯:
Adakah harus seseorang menunaikan haji dengan membuat pinjaman bank/perseorangan?
JAWAPAN :
HARUS hukumnya jika diyakini mampu untuk bayar balik hutang tersebut dah tidak menjejaskan kehidupan normal seseorang.
Dengan syarat :
1. pinjaman tersebut TIADA RIBA
2. mempunyai pendapatan lebih untuk sara diri serta orang dalam tanggungan untuk melunaskan hutang
3. pinjaman tersebut diambil atas dasar menyegerakan perintah Allah swt.
...........

πŸ”₯SOALAN 2πŸ”₯ :
Adakah wajib Haji jika seseorang itu ada banyak rumah yang lebih dari keperluannya sedangkan dia tidak ada wang untuk perbelanjaan haji?
JAWAPAN :
Mengikut Mazhab Syafi'e orang yang sedemikian WAJIB ke atasnya mengerjakan haji.Dia WAJIB menjual rumah yang lebih dari hajatnya untuk perbelanjaan menunaikan fardhu haji.
...........

πŸ”₯SOALAN 3πŸ”₯ :
Jika seseorang itu ada perniagaan,adakah wajib dia membelanjakan wang perniagaannya untuk Haji?
JAWAPAN :
Mengikut pendapat para fuqaha' mazhab Syafi'e,
WAJIB ia mengeluarkan perbelanjaan Hajinya dari wang perniagaannya sekalipun langkah itu menghabiskan modal perniagaanya.
Mengikut pendapat Ibnu Suraij,TIDAK WAJIB supaya tidak jatuh kepada kemiskinan.

...........

πŸ”₯SOALAN 4πŸ”₯ :
Antara kahwin dan Haji,mana perlu didahulukan?
Sekiranya keinginan berkahwin itu meningkat dan jika tidak kahwin boleh melakukan zina,maka hendaklah dahulukan perkahwinan.Tetapi sekiranya boleh dikawal,Haji hendaklah didahulukan.Tepuk dada,tanya iman.😊
Wallahualam.


*Soal-jawab diatas adalah berdasarkan kepada Buku Soal Jawab Haji & Umrah keluaran Tabung Haji dan telah mendapat kebenaran dari Kementerian Haji dan Wakaf,Arab Saudi 140/7/6-27.2.1406H.


==================
OK!Cukuplah dahulu sampai takat ini.

Jadi bolehlah kawan-kawan mula menabung dari sekarang.Tekad kuat-kuat dalam hati setiap bulan nak saving berapa.Aim pergi masa muda sebab kita tengah sihat lagi.Plan haji anda.Kalau tak dapat saving,boleh buat loan.

Jangan risau...

Saya banyakkk sangat dengar cerita insan terpilih untuk pergi haji,tapi duit dalam bank 0...!
Rezki Allah nak beri kat dia,ada hamba Allah nak derma seluruh perbelanjaan dia untuk pergi haji.Masyallah.Baik Allahkan?Dia jemput kita bersama jalan yang mudah.Sweet sangat.😊

Yakinlah 100% dengan rezki Allah.
Kita usaha sehabis baik kita.
Apa yang kurang tu biar Allah settlekan.
Semoga info ini bermanfaat ya.


Terima kasih kerana membaca.Jika ada sebarang soalan bolehlah diajukan diruangan komen.
Insyallah saya usahakan untuk balas.:)
 

Continue Reading

Thursday, April 25, 2019

Nak Kecutkan Fibroid? Set Fibroid Shaklee



1 DARIPADA 3 WANITA ADALAH PENGIDAP FIBROID!


Kenapa ya.

Sejak kebelakangan ini ramai yang pm untuk masalah FIBROID.

Ramai sangat.
Naik risau pula saya.

Tahu tak?

Penyakit ini ialah ia lebih kerap dikesan kepada :

πŸ™ŽπŸΌwanita yang tidak mempunyai anak 
πŸ™πŸΌwanita yang lambat dapat anak
πŸ’†πŸΎwanita berkulit gelap 
πŸ™Ž wanita yang didatangi haid di peringkat awal umur 
πŸ™πŸ»wanita yang gemar memakan daging merah, kurang makan sayur serta buah-buahan.
πŸ’†πŸΌwanita yang obesiti
πŸ™ŽπŸ½wanita yang mempunyai keturunan berfibroid

........

Ada tak produk Shaklee yang boleh bantu untuk masalah fibroid?

Ya.Ikhtiar dengan cara selamat dan tanpa pembedahan dengan VIVIX.

Kita kena faham bagaimana Vivix nie membantu dalam mengecutkan fibroid…

Vivix membantu dalam menyihatkan dan membaiki sel yang rosak.

Perlu kita ingat bahawa dalam badan kita ada 11 sistem yang perlu beroperasi dengan baik bagi menjadikan kita manusia yang sihat...Semua sistem terbentuk daripada sel... Daripada sel menjadi tisu…daripada tisu menjadi organ..daripada organ menjadi sistem…Jadi perlu untuk sel kita sihat bagi menghasilkan sistem yang sihat..

Salah satu sistem dalam badan kita ialah sistem peranakan..Sel sistem peranakan ini perlu sihat bagi melahirkan sistem yang sihat..Maka…dengan pengambilan Vivix yang berfungsi untuk membaiki dan menyihatkan sel, maka secara langsung ianya juga akan membantu mengecutkan fibroid dan menghasilkan sistem peranakan yang sihat.

InshaAllah dengan pengambilan Vivix yang berterusan akan membantu untuk mengecutkan dan menghilangkan fibroid.

"I share because i care"

#ikhtiracaraselamat
#whyishaklee
#fibroidshaklee

*Ini bukan gambar makanan.Ini adalah ketulan fibroid yang dikeluarkan dari rahim wanita.Gambar ehsan google.





Untuk konsultasi & pembelian : 

www.wasap.my/60173047554/OrderShaklee
Continue Reading